FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Robert Johansson
I våras fick branschföreningen Svensk Ventilation en ny ordförande. Slussen.biz har träffat Robert Johansson för att få veta mer om honom och hans tankar kring föreningen.

Inledningsvis får vi veta att Robert Johansson är 44 år och har växt upp i Norrtälje. Idag bor han i Täby med fru, tre barn (15, 14 och 7 år) och två katter.

I Norrtälje läste Robert Johansson tekniskt gymnasium för att sedan komplettera med kurser i marknadsföring och företagsekonomi. Karriären inleddes sen som säljare av bygg- och elprodukter, men redan efter ett och ett halvt år började han på ”Fläktfabriken” i Stockholm som säljare.

Till vardags finns Robert Johansson på Fläkt Woods där han arbetar som försäljningschef för Sverige. Under sin 21 år långa karriär, i olika positioner, på det som idag är Fläkt Woods har företaget hunnit med att gå från Fläkt Svenska till ABB, innan Fläkt återuppstod 2002 som Fläkt Woods.
- Intresset för vvs har funnits med hela tiden eftersom min pappa drev en rörfirma i Norrtälje. Bror Nilssons Rör som då tillhörde NBN-Gruppen.

När det gäller frågan om varför det just är han som fått ansvaret för försäljningen i hela Sverige är Robert Johansson ganska blygsam.
- Det handlar ju inte om en persons jobb. Hos Fläkt Woods har jag haft möjligheten att bygga en organisation med mycket god kompetens, allt ifrån ledningsnivå till lokala säljdistrikt och verkstäder. Jag kan väl ockås påstå att jag har en god kännedom om branschen och dess struktur, och att detta har varit till stor fördel för oss. Det är dock organisationen och teamet tillsammans som måste fungera ihop för att få ett långsiktigt bra resultat.

Efter att ha varit med i styrelsen för Svensk Ventilation sedan 2003 och i arbetsgruppen för produkter sedan 1997 är sedan i maj Robert Johansson alltså ordförande i en branschförening med ca 100 medlemmar inom entreprenad-, grossist- och producentleden.
- Det är ju en ideell och opartisk förening där syftet är att gemensamt är att lyfta fram ventilationsbranschen.

Varför skall man som företag vara medlem i Svensk Ventilation?
- Jag är övertygad om att effekten blir mycket bättre om man gemensamt marknadsför branschen än om företagen gör enskilda ansträngningar. Branschorganisationen arbetar idag med frågor som till exempel att påverka normer och regler, aktivt medverka lokalföreningar, rekrytera ungdomar till branschen och standardisering av ritningsbetäckningar. Sedan är det ju viktigt att poängtera att en branschförening inte blir bättre än vad medlemmarna gör den till. Som medlem är det viktigt att man aktivt deltar i föreningens arbete och arbetar mot de mål som man gemensamt kommit fram till.

Hur mycket tid tar arbetet som ordförande i anspråk?
- Det dagliga arbetet i föreningen sköts ju av vårt kansli som består av tre personer så det rör sig om ett antal styrelsemöten per år. Jag skulle vilja säga att arbetet i de olika styrgrupperna tar mer tid än själva ordförandeskapet. Förutom styrgruppen för produkter som jag sitter med i, finns det arbetsgrupper för exempelvis brand, bostad och entreprenad.

Vad ser du som föreningens viktigaste uppgifter den kommande fem åren?
- En väldigt viktig uppgift är att föra fram vikten av god ventilation till gemene man. Betänk att man äter 1 kg mat, dricker 3-4 kg vätska och andas hela 30-40 kg luft per dag. Det kan liknas vid en tankbil med släp fylld med luft. Dessutom tillbringar vi nittio procent av vår tid inomhus, vilket ju innebär att ventilationen är av stor betydelse. Sedan gäller det att säkerställa branschens krav när det gäller standardisering och europeiska normer, och där göra de skandinaviska rösterna hörda. Sedan är det viktigt att arbeta för ökad kvalité på montagesidan, detta gör vi genom att säkerställa kompetensen med yrkesutbildningar. Svensk Ventilation är ju bland annat delägare av IUC. Viktigt är också att vi fortsätter att lobba mot andra organisationer och myndigheter. Svensk Ventilation är ju till exempel en del av Byggmaterialindustrierna som lobbar mot näringslivet.

Just nu är det ju högkonjunktur för byggbranschen. Hur utnyttjar man det på bästa sätt?
- Det är viktigt att få fram betydelsen av ventilation nu under högkonjunkturen. Sen gäller det att komma in på småhusmarknaden och sälja in kontrollerad från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning istället för bara frånluft. Detta är en drivmotor för branschen som helhet


Finns det några orosmoln?
- Egentligen inte, det enda är om vi missar möjligheten att påminna om branschens betydelse. Om rör eller el i en byggnad inte fungerar i ett hus så gör man omedelbart något åt det. Om det är ventilationen som är trasig klagar man, men låter det ofta vara som det är.

Hur ser du på EU:s energidirektiv och kraven på minskad energianvändning?
- Energidirektivet är ett riktigt initiativ som påverkar branschen positivt, men det måste utnyttjas på rätt sätt. Det finns en risk att man sparar energi på fel sätt, genom att till exempel försämring av tryckfall i filter eller att man helt enkelt slår av ventilationen. Då blir det inte bra, varken för människor eller byggnader.

Trots att Robert Johansson har ett hektiskt yrkesliv hinner han även med att ägna sig åt andra aktiviteter.
- Jag gillar att snickra och fiska. Golf är ett nytt intresse för mig. Jag har 35 i handikapp, men det är på väg neråt. Sedan blir det ju såklart en hel del aktiviteter med barnen.

Allra sist, Slussen.biz kortfrågor!

Villa eller lägenhet? Robert svarar: Villa
Båt eller husvagn? Robert svarar: Båt
Hund eller katt? Robert svarar: Katt
Lyssna eller dansa? Robert svarar: Dansa
Vin eller öl? Robert svarar: Både och
Solsemester eller Alperna: Solsemester
Sveriges vackraste plats: Öratorpet, i Roslagens norra skärgård

Länktips:
Svensk Ventilation
IUC
Fläkt Woods AB

Text och bild: Ulrik Hammarsträng

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation