FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Hans Nilsson
Slussen.biz har träffat en rutinerad profil som just tagit ordförandeklubban i en ny förening.

Hans Nilsson, nyvald ordförande i nyss bildade EnergiEffektiviseringsFörtagen, kommer till Slussen.biz kontor dit han tagit sig från hemmet på Kungsholmen i centrala Stockholm. En promenad på högst femhundra meter.

Hans Nilsson berättar att han till vardags driver det egna företaget konsultbolaget FourFact från hemmet.

- Jag har också en deltidsanställning vid Lunds universitet genom vilken jag är ordförande för IEA-DSM (IEA Demand Side Mangement Programme) som är en del av OECD-verksamheten, ett globalt samarbete med flera stora aktörer. Inte bara EU-länder utan även USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien. Vi har precis också fått med Indien i programmet också, vilket är himla spännande.

Hans Nilsson, som hunnit bli 64 år, har en bakgrund som elingenjör kompletterat med studier i både nationalekonomi och företagsekonomi.

- Jag brukar säga att jag fuskat på många områden, men aldrig blivit riktigt färdig, ”A Jack of all trades and a master of none”, brukar jag säga. Jag har hela tiden upptäckt nya ämnesområden som tagit över engagemanget.

Ett långt arbetsliv på energiområdet inleddes den första april 1966 då Hans Nilsson fick anställning på Malmö Elverk.

- 1973 flyttade jag till Stockholm och började jobba på Svenska Elektriska kommissionen. Under 70- och 80-talet hann jag sedan med att jobba för Statens Energiverk, Stockholms Energi och Vattenfall.

Under nästan tio år arbetade Hans Nilsson på NUTEK med bland annat teknikupphandling och energieffektiviseringsprogrammet som sattes igång av Birgitta Dahl.

- Jag arbetade också en tid åt Stockholms stad innan jag fick frågan att flytta till Paris och arbeta för International Energy Agency, OECD/IEA och arbeta med effektivisering på globalt plan.

I Paris stannade Hans Nilsson fem år innan han flyttade hem och drog igång verksamheten i FourFact.

- FourFact säljer sina tjänster främst till myndigheter. Jag har bland annat varit med och utvärderat det danska energisparsystemet och den nya norska forskningssatsningen som in slutänden ledde fram till åtta forskningscentra. Jag har också jobbat med Kina och för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) med brukarsamverkan och EU:s påverkan på Sverige.

Energieffektiviseringsföretagen, där Hans Nilsson alltså svingar ordförandeklubban, såg dagens ljus som egen förening under årets upplaga av Sveriges Energiting, men har tidigare sorterat under Föreningen Sveriges Energirådgivare där Hans Nilsson är vice ordförande.

- Energieffektiviseringsföretagen (EEF) syftar till att sätta upp ett reellt alternativ till energitillförsel. Man skulle kunna säga att vi säljer Negawattimmar istället för Megawattimmar, och på så sätt synliggörs energieffektiviseringen.

Hans Nilsson menar att energieffektiviseringen skall kunna säljas med hjälp av många olika tekniker såsom bygg, el, solskydd och ventilation, men poängterar att EEF är neutrala till de olika teknikområdena.

- Det gäller att få ihop alla de små leverantörerna och skapa samarbeten. Får vi inte ihop de minsta beståndsdelarna kan vi glömma alltihop. Ett exempel är när man pratar om ”smarta mätare”, isolerad ”smartness” är helt meningslös. I USA talar man om ”smart-grids”, det vill säga hela fungerande system. Det handlar om att engagera alla som jobbar inom området och skapa korsbefruktningar. Redan nu finns det exempel på försök till produktutveckling mellan företag i föreningen.

Enligt pressmeddelandet vid bildandet av EEF är målet att växa relativt fort och ha femhundra medlemmar 2010.

-Jag tycker vi borde växa ännu snabbare, med låt oss säga minst femhundra medlemsföretag. Vi har redan sett ett större intresse både för medlemskap och att medverka mer aktivt i arbetet. Idag arbetar det cirka 100 000 personer i berörda branscher, och många nya jobb och affärsidéer kommer att skapas.

Trots att Hans Nilsson är positiv till möjligheterna i energieffektiviseringsbranschen finns det mycket han tycker är tandlöst när det gäller regelverk och kommunikation från politiker och myndigheter.

- Ta energideklarationerna där man talar om att kostnadseffektiva åtgärder. Vad som är kostnadseffektivt är ju helt beroende av situationen. Istället borde man ha målet att i varje fastighet energieffektivisera med 50 % och arbeta utifrån det. Kostnadseffektivitet är mer av ett modeord, och kan fungera som ett sätt att komma undan.

Något annat som oroar Hans Nilsson är att den offentliga retoriken bara på några månader fått en annan infallsvinkel.

- För tre månader sedan var det första ordet som uttalades av politiker i debatten energieffektivisering. Nu har det bytts ut mot kärnkraft. Ett ämne jag tycker det finns en massa dimridåer kring. Bland annat är den inte koldioxidfri som påstås, då hela bränsle- och avfallshanteringen ger utsläpp. Den kommer heller inte att skapa särskilt många några nya jobb. Det är logistiskt olämpligt att bygga nya kärnkraftverk i Sverige för att ersätta kolkraften i Tyskland, med så långa avstånd. En annan sak vore att utnyttja Nordsjöns vindkraft och solen i Sahara, det är ju specifika resurser som bara finns i ett specifikt område och då är långväga överföring motiverad.

Hans Nilsson tycker också Sverige och Europa står och stampar på energieffektiviseringsområdet medan USA gör stora satsningar.

- Jag är rädd att vi inte kommit någon vart när det gäller energieffektiviseringen. Då menar jag från båda de politiska sidorna i Sverige. Jag tycker det görs för lite med tanke på vad världens ledande forskare pratade om i Köpenhamn för två veckor sedan. Ta till exempel Stern-rapporten som visar på att det i och för sig kostar mycket att göra klimatomställningen nu, men att vänta kommer bli oerhört mycket dyrare. FN:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon, är en av de som pratar om en ”Green New Deal” som syftar tillbaka på det stödprogram, ”The New Deal”, som initierades för att få USA ur depressionen på 30-talet. Här vore ju energisatsningar en toppengrej, men det finns till exempel ingen energiprägel på det nya ROT-avdraget. Jag hoppas att EEF kan fungera som motvikt till detta.

Intervjun börjar gå mot sitt slut och jag frågar Hans Nilsson om han hinner med någonting förutom alla engagemangen på energiområdet.

- Det är inte så mycket, men jag försöker ta del av musik och litteratur en hel del. Gärna i en kombination som opera.
Naturligtvis måste Hans Nilsson, som alla andra profiler, besvara Slussen.biz obligatoriska kortfrågor:

Villa eller lägenhet? Hans svarar: Lägenhet
Båt eller husvagn? Hans svarar:Ingetdera
Brev eller e-post?: Hans svarar: Brev
Solsemester eller Alperna? Hans svarar:Alperna
Hund eller katt?Hans svarar: Katt
Lyssna eller dansa?Hans svarar: Lyssna
Vin eller öl? Hans svarar: Både och
Sveriges vackraste plats: Hans svarar: Abisko

Text och bild: Ulrik Hammarsträng

Länktips:
EEF
Energirådgivarna
ieadsm
FourFact

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation