FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Sven Mangnäs
Först ut i Slussens serie Profilen är Sven Mangnäs som är verksam som kanslichef information och samordnare i både RSVR (Riksförbundet Sveriges VentilationsRengörare) och SERO (SkorstensEntreprenörernas RiksOrganisation).

Vi träffar Sven på en plats där han känner sig hemma, i Fyrklöverns monter under Fastighetsmässan Elmia, där han med sedvanlig entusiasm propagerar för vikten av OVK och ett bra inneklimat.

Jag förklarar för Sven att vi under intervjun vill veta lite om personen Sven Mangnäs och hur han ser på utvecklingen av organisationerna han verkar för.

Sven berättar att han bor i området Lillån ungefär tre kilometer norr om Örebro centrum. När jag frågor om hans ålder skrattar han och svarar 50 XL. Jag får också veta att innan han tog sig an RSVR och SERO jobbat 20 år i säkerhetsbranschen. Då främst med försäljning och marknadsföring av personella och tekniska säkerhetslösningar mot storindustrin i mellansverige. Jag tillhör dom som inte bytt jobb så ofta utan stannat kvar i företaget jag jobbat på. Vad det gäller min utbildning så ligger den främst inom försäljning och ekonomi, tillägger Sven.

Jag är nyfiken på hur en man i säkerhetsbranschen kom att landa i ventilationsbranschen och Sven berättar.
Jag kom in i ett ventilationsrengöringsprojekt i Örbro i slutet av -94. Vid ett möte var Per Granqvist på Boverket inbjuden som gästtalare. Han föreslog att man borde bilda en branschorganisation som tillvaratog branschens intressen. Då var det några mötesdeltagare som tyckte att det får Sven Mangnäs i uppdrag att dra igång. Det är nästan tio år sedan, så man kan säga att jag har varit med ända från början. Ledordet har hela tiden varit att det skall löna sig att anlita ett företag som är anslutet i RSVR. Det ger beställartrygghet. När det gäller SERO var det några skorstensentreprenörer bland annat i Skåne som hade fört diskussioner om att starta en branschorganisation för sitt skrå. I slutet av år 2000 kom en fråga till RSVR:s styrelse om man kunde använda mig för att starta ytterligare en branschorganisation. Naturligtvis har det också en hel del samordningseffekter med att knyta SERO till RSVR:s kansli. SERO inregistrerades i maj 2001 och det första mötet hölls 2001 i Stockholm. Ett möte som lockade nästan 50 deltagare.


Finns det någon extra aktuell fråga för medlemmarna i föreningarna just nu?
I båda organisationerna är det ju i huvudsak mindre företag som är anslutna så det är ju alltid viktigt för dem att de har en bra beläggning.


Jobbar ni med några utbildningar och certifieringar i organisationerna?
I ett tidigt stadium kunde det konstateras att den bransch- och personcertifiering som båda organisationerna har arbetat fram tillsammans med beställare och myndigheter ger förbunden ett enat ansikte utåt och stärker trovärdigheten mot beställarna. Jag tror att de certifieringar som RSVR och SERO arbetat fram är det i särklass främsta konkurrensmedlet och beställarens verktyg för att välja en entreprenör med rätt kompetens. Det kommer mer och mer att beställarna av tjänsterna kräver certifierad personal. Alltså är vi tillbaka att det ger hög beställartrygghet att anlita ett företag som är certifierat via RSVR och SERO.

- När det gäller utbildningar så håller RSVR sina utbildningar på IUC i
Katrineholm. Kursen hålls cirka en gång om året och är på fem dagar. Utbildningen är framtagen av branschen tillsammans med myndigheter och beställare. SERO:s utbildning tar 2-3 dagar och hålls av Tommy Kronvall som har lång erfarenhet av skorstensentreprenader. Hittills har det avverkats tre kurser.

Du står här i Fyrklöverns monter. Vad är Fyrklöverns roll?
- Fyrklövern, ja där finns ju alla branschorganisationer samt Boverket som är engagerade i OVK-förordningen. Vi har cirka 4 protokollförda möten per år och de mötena är förlagda till Alvesta som ligger rätt geografiskt med tågförbindelser.
Aktörer förutom RSVR är RSVI, FunkiS, FSV, FSB och Boverket.
Vi har tagit fram en gemensam broschyr och utställningsmonter och deltar med jämna mellanrum på mässor. Främst fastighetsmässan här i Jönköping.
Fyrklövern initierades av Bengt Lindström och Per Granqvist som då fanns på Boverket.

Och hur ser framtiden ut?
Jag tror på framtiden! Det måste man göra, man kan inte titta i backspegeln. Jag hoppas att båda organisationerna utvecklas och att det blir fler och fler företag som ansluter sig till både RSVR och SERO. Mina personliga planer för framtiden är att fortsätta att marknadsföra organisationernas medlemsföretag mot beställargrupperna. Det är viktigt att jag lyssnar på medlemsföretagen, det är ju dom jag jobbar för. Jag hörde någon säga på en säljkurs att ”människan har blivit skapad med två öron och en mun”, det vill säga att man skall lyssna innan man talar, och det tror jag det ligger mycket i. Jag försöker leva upp till det.

Naturligtvis är jag ju också tvungen att fråga Sven vad han tycker om Slussen

- Jag har följt Slussen i en 5-6 år och kan konstatera att utvecklingen gått spikrakt uppåt. Brukar ofta vara inne på sidan och följer vad som sker i branschen. Sedan kan man ju som samarbetspartner själv vara med och påverka innehållet genom att publicera nyheter på sidan. Sedan är det alltid lätt att nå Slussen och de är alltid hjälpsamma om det är något man vill fråga om, och frågor har man ju ibland.

Slussen slickar i sig av berömmet och frågar om det någon speciell som Sven skulle vilja se som vinnare av Stora Inneklimatpriset.
Jag lämnade ett förslag förra året. Jag tycker Volvos fabrik i Skövde är ett föredöme vad det gäller OVK:n. Främst för att de utför OVK även på platser som inte omfattas av OVK. Det är glädjande att de tänker på människorna som arbetar i lokalerna. Något även politikerna som är ansvariga för våra skolornas verksamhet borde göra.


Avslutningsvis vill vi naturligtvis veta vad profilen Sven Mangnäs har för sig när inte RSVR eller SERO upptar hans tid.
Jag har ett gammalt torp vid Hjälmare kanal utanför Arboga där det alltid finns något att göra. Jag trivs med att ha något att lägga händerna på. Jag är även engagerad i Föreningen Hjälmare Kanals Vänners styrelse sedan fem år. Kanalen firade 360 år 1999 och då var Kungen och Drottningen där och invigde jubileumet. Hjälmare Kanal är Sveriges i drift äldsta kanal, och är förbindelselänken mellan Hjälmaren och Mälaren. Jag är också lite intresserad av fotbollen i Örebro (ÖSK) som jag följer.


Allra sist låter vi Sven besvara några kortfrågor

Villa eller lägenhet? Sven svarar: Villa
Båt eller Husvagn? Sven svarar: Torp
Brev eller e-post? Sven svarar: E-post
Solsemester eller Alperna? Sven svarar: Solsemester
Hund eller katt? Sven svarar: Har både och
Lyssna eller dansa? Sven svarar: Gärna en sula på parketten
Vin eller öl? Sven svarar: Öl

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation