FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Lena Sommestad
Slussen.biz har träffat Svensk Fjärrvärmes nya VD, Lena Sommestad. En Profil som har systemtänkandet och möjligheten att ta till vara förlorad energi i fokus.

Jag träffar Lena Sommestad på Svensk Fjärrvärmes kontor vid Norra Bantorget i centrala Stockholm dit hon pendlar från Uppsala. Uppsala är också staden där hon växte upp under 60- och 70-talet och där hon är docent och professor i ekonomisk historia vid universitet.

När jag inledningsvis frågar om kopplingen mellan fjärrvärme och det samhällsvetenskapliga ämnet ekonomisk historia, pekar Lena direkt på ett starkt samband.
- Energihanteringen är en stor del av ämnet ekonomisk historia, och så även teknikutvecklingen. Vilka mekanismer är det som styr teknikutvecklingen i samhället? De marknadsfrågor vi idag arbetar med inom fjärrvärmen är en av de klassiska ekonomiska frågorna. Det gäller att titta på olika lösningar på det området. Svensk fjärrvärme är ju idag en av de få avreglerade i världen, och har kravet på sig att drivas på affärsmässiga grunder.

Lena har en välfylld meritförteckning med många intressanta tjänster och uppdrag med ett brett spektra.
- Mellan 1984-1998 var jag verksam i olika roller vid Uppsala universitet. Sedan var jag VD för Institutet för framtidsstudier fram till 2002 då Göran Persson ringde och erbjöd mig att bli miljöminister i den dåvarande socialdemokratiska regeringen. I regeringen satt jag till 2006, och sedan tillträdde jag som VD här på Svensk Fjärrvärme den 1:a oktober 2007. I inledningen av min yrkesbana hann jag också med att arbeta som folkhögskolelärare och journalist. Idag sitter jag i Riksbanksfullmäktige och tidigare satt jag också med i styrelsen för Stiftelsen för Miljöstrategisk Forskning (MISTRA) och SIDA.

Jag påminner Lena att hon under tiden som miljöminister hann med att dela ut Slussen.biz pris Stora Inneklimatpriset, som arrangeras tillsammans med Svensk Ventilation, VVS Tekniska Föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen, under Nordbygg 2004.
- Ja, det minns jag mycket väl. Det var på mässan ute i Älvsjö.

Idag har organisationen Svensk Fjärrvärme 135 medlemmar, som alla producerar eller distribuerar fjärrvärme. Till organisationen är också ett 60-tal företag med anknytning till branschen anslutna, såsom konsulter och fabrikanter.
- För medlemmarna är systemperspektivet det viktiga. Hur hushållar vi med primärenergin. Fjärrvärme och fjärrkyla tar ju till vara på den energi som annars skulle gå förlorad vid elproduktion, avfallsförbränning och vid industriprocesser. Många av våra medlemmar är ju också med i systerorganisationen Svensk Energi, som organiserar de elproducerande företagen.

Lena återkommer återigen till vikten av att hela tiden se i ett system av primärenergi, Det vill säga den energi, inklusive förluster i utvinning, energiomvandling och distribution, som krävs för att täcka ett visst energibehov hos slutanvändaren.
- Detta är något vi arbetar hårt för att man skall ta till sig i EU, för att fjärrvärmen skall kunna ha en rättvis chans att hävda sig. Den största fördelen är ju att vi tar till vara sådan energi som annars skulle gått förlorad. I de nya byggreglerna tar man inte hänsyn till detta vilket gör det mycket svårt för fjärrvärme att konkurrera med till exempel värmepump i mindre hus.

Under de senaste åren har det pratats en hel del om enskilda bolags dominerande ställning på marknaden.Här menar Lena att det handlar om en förtroendefråga mellan leverantör och kund.
- För att stärka kundens ställning har branschen arbetat fram ett certifieringssystem för kundrelationer kallat Reko-fjärrvärme (som inte har något med REKO Comfort att göra, reds. anmärkning). Dessutom har Svensk Fjärrvärme tillsammans med ett antal kundorganisationer begärt att regeringen i sin kommande proposition om ny fjärrvärmelag förklarar sig beredd att medverka i en partsammansatt nämnd, där prisprövning baseras på gemensamt överenskomna principer. Vi har ännu inte fått något svar från regeringen, så nu väntar vi på fjärrvärmepropositionen. Jag tror också att det är i vissa kommuner, till exempel Stockholm, som prisfrågan diskuteras livligt.

När jag för några år sedan träffade Lena Sommestads företrädare Ola Alterå pekade han på fjärrkylans starka framarsch.
- Det stämmer. På fjärrkylaområdet är Sverige världsledande, och då särskilt i Stockholm. Dels finns allmänt ökade komfortkrav. Sedan finns en ökad risk för värmeböljor och deras eftervärkningar, med anledning av klimatproblematiken. Detta är något som bland annat visas i Bengt Holgerssons sårbarhetsutredning. Det handlar om samma systemtänkande som tidigare, att hitta metoder att leverera värme och kyla ur samma system. Det är en stor utmaning för Sverige, men en ännu större utmaning för resten av världen.

När det gäller framtiden för Svensk Fjärrvärme är Lena Sommestad optimistisk, men menar också att det finns en hel det strategiska beslut, och inte alltid helt lätta frågor att ta ställning till inom den närmaste framtiden.
- Mellan åren 1990 och 2006 har Sverige minskat koldioxidutsläppen med 9 % och ökat tillväxten med 44 %. Vi har utnyttjat fjärrvärmen offensivt och klarat av att kombinera både utsläppssänkning och tillväxt. Vi har också ställt om från olja till biobränslen. Nu är frågan, hur skall vi gå vidare? Hur skall vi förmedla vår kunskap till resten av världen? Skall vi fortsätta att jobba mot villamarknaden, bland annat med tanke på gällande byggregler? Hur skall vi utveckla tekniken med till exempel produktion av biokombinat? Idag arbetar vi aktivt i EU och fjärrvärmen har en självklar plats när det gäller att bygga hållbara städer. Hittills har energidebatten inte handlat så mycket om värme och kyla, även om 40 % av energiproduktionen i Europa går till fastighetssektorn.

En annan viktig fråga för framtiden handlar, enligt Lena, om bränsleförsörjningen.
- Det blir ju en allt hårdare konkurrens om biobränslet vilket också leder till ökade priser.

Min timme med Svensk Fjärrvärmes nya VD börjar leda mot sitt slut, och jag undrar om det finns någon tid över till annat än att arbeta för fjärrvärmens bästa.
- Det blir inte så mycket fritid, så den som finns brukar användas till att umgås med familjen. Jag har också kvar en fot i politiken och Socialdemokraterna på det regionala planet.


Avslutningsvis får också Lena svara på Slussen.biz kortfrågor:

Villa eller lägenhet? Lena svarar: Villa
Båt eller husvagn? Lena svarar: Båt
Solsemester eller Alperna? Lena svarar: Alperna
Hund eller katt? Lena svarar: Varken eller
Lyssna eller dansa? Lena svarar: Lyssna
Vin eller öl? Lena svarar: Vin
Sveriges vackraste plats: Bohusläns skärgård

Text och bild: Ulrik Hammarsträng

Länktips:
Svensk Fjärrvärme

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation