FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Profilen – Peter Halling
Årets första Profil är ordförande i en relativt nystartad branschförening och affärsområdeschef på ett stort företag inom rörrenovering.

Vi träffar Peter Halling i slutet av januari i Slussen.biz lokaler i centrala Stockholm. Han berättar att han hittills pendlat mellan hemmet, i Eskilstuna, till arbetet som affärsområdeschef på Aarsleff Rörteknik i Sollentuna norr om Stockholm.
- Inom kort skall jag dock flytta till Bromma. Nu när barnen är utflugna har vi sålt huset och köpt oss en lägenhet.

Med en bred erfarenhet som grund innehar Peter Halling idag två betydande poster i vvs-branschen.
- Jag är dels affärsområdeschef för området fastighet, på Aarsleff Rörteknik, och dels ordförande i Branschföreningen Relining i Fastigheter (BRiF) sedan två år. I fastigheten ingår faktiskt också det markområde runt själva huset - tomtmark - vilket inte alla tänker på. Och där finns också alla de anslutande ledningar som ingen ägnar någon tanke eller som helst omsorg om.

Vi hoppar tillbaka i tiden, till 1984, efter installationsteknisk utbildning, på bland annat Chalmers, då karriären inom vvs-branschen tog fart för Peter Halling.
- Jag flyttade till Stockholm och började hos en mindre vvs-konsult. Först som handläggare och sedan som projektledare. Därefter började jag hos Inproj och arbetade med projekteringen av Nacka Strand. Inproj blev senare en del i Scandiakonsult, där jag blev kontorschef i Eskilstuna. Scandiakonsult köptes därefter upp av och bytte namn till Ramböll. Under mitten av 90-talet arbetade jag som entreprenadchef på ABB District Heating i Örebro som senare köptes upp av Alstom Power. Vi gjorde totalentreprenader för fjärrvärme från kontraktskrivande till idrifttagning. Det var en mycket lukrativ marknad med konverteringsbidrag för dem som bytte oljepanna mot fjärrvärme.

Peter Halling fick smak på försäljning och en tjänst som Sverigechef på APS som företräder rörföretaget Flowtite.
- Sedan 2007 arbetar jag nu på Aarsleff och sedan tre år som affärsområdeschef. Aarsleff är en dansk koncern som omsätter nästan 10 miljarder kronor och har cirka 4000 anställda i hela norra Europa. I Sverige finns de tre bolagen Grundläggning, Anläggning och så Rörteknik, som arbetar med rörrenovering, där jag är verksam. Vår största kundgrupp är rörentreprenörerna med vilka vi ofta samverkar.

För att, som det står - utveckla branschen till gagn för alla parter - bildades 2009 BRiF, där Peter Halling är inne på sitt andra år som ordförande.
- Bakgrunden var till en del att det var stora skillnader i leveranskvalitet och att branschen, rättvist eller inte, levde med ett visst rykte. För att skapa bättre struktur på marknaden bildade sju företag BRiF. Idag är vi 22 entreprenadföretag och ett par produktleverantörer som är anslutna till föreningen.

För att säkerställa leveranskvaliteten har BRiF bland annat utvecklat BRiF3Q, en tredjepartscertifiering tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som testas årligen ute i fält.
- Sedan två år tillbaka är ett godkännande enligt BRiF3Q obligatoriskt, och varje företag genomgår varje år en förnyad prövning. Vi har också utvecklat en en branschlegitimation för den enskilde hantverkaren som kopplas till ID06 och företagscertifikatet. Idag arbetar vi för att dessa krav skall finnas med i förfrågningsunderlaget, och har också fått bra respons från beställarledet. Vi har också fått in två koder i VVS AMA 12, som används av konsulter och entreprenörer, gällande hur rörrenovering skall genomföras korrekt. För att bibehålla kvaliteten har vi också ändrat föreningens stadgar så att det finns möjlighet att utesluta de företag som inte lever upp till kraven.

För att lyfta kvaliteten ytterligare har man utarbetat planer på en utbildning för besiktningsmän tillsammans med ett par stora konsultbolag och även personcertifieringen inom SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
- Vi hoppas den skall dra igång under året och på sikt ge möjlighet att strukturera upp branschen ytterligare. Vi jobbar också vidare med utbildning för hantverkarna och har kikat på utbildningar från branschorganisationer med liknade verksamhet. Bland annat har vi lyft in delar av de områden som t.ex. även Säker Vatten tar upp.

En aktuell fråga för branschen just nu är Bisfenol A kopplat till dricksvattenrelining.
- Bakgrunden är att Kemikalieinspektionen har fått ett uppdrag av regeringen att titta närmare på människors exponering för Bisfenol A. Vi har tillsammans med företrädare för Boverket, Byggindustrierna, Naturvårdsverket, och övriga aktörer arbetat i den referensgrupp som är knuten till uppdraget. Vårt bidrag har varit att bistå med kunskap om marknaden, omfattning, och vilka patent och metoder som finns och har funnits på marknaden. När det gäller vår bransch har det alltså handlat om relining av ledningar som hanterar dricksvatten, som enligt ett EU direktiv klassas som livsmedel. I de fall där de högsta värdena upptäcktes hade en tvåkomponetsmetod med epoxy använts. Den metoden fasades ut i Sverige redan 2011, då företaget som använde den metoden gick i konkurs. Kemikalieinspektionens slutsats var att den metoden var olämplig för ändamålet, och nu gäller det att sätta regler som gör att vi inte får tillbaka den. Generellt skulle vi också vilja se att en och samma myndighet hanterade hela kvalitetsfrågan kopplat till dricksvatten såsom vattentäckter, koppar i rör, bly i blandare och relining i dricksvattenrör. Idag är det tre myndigheter, Boverket, Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen, som är involverade och det blir inte bra då frågorna inte landar riktigt någonstans.

När det gäller framtiden för relining i fastigheter ser Peter Halling ett positivt scenario.
- Jag tycker framtiden ser lovande ut med en stark och växande marknad. Tekniken används ofta och på rätt ställen. Vi får mer samarbete med andra yrkesgrupper i kombinationsentreprenader, vilket förbättrar slutresultatet avsevärt. Jag ser oss som en del av lösningen av renoveringen och upprustningen av miljonprogrammet. Målet för föreningen är också att bli mer synlig och en väg är ett nära samarbete med Slussen.biz som ju redan levererar nyheter till vår sajt BRiF.se.

Avslutningsvis vill vi veta vad vår Profil har för sig när han inte har tankarna på fastighetsrelining.
- Musik är mitt intresse. Jag spelade tidigare en del rock- och popmusik i olika band, men nu nöjer jag mig med att lyssna.

Och så allra sist, de obligatoriska kortfrågorna:

Villa eller lägenhet: Lägenhet
Båt eller husvagn: Båt
Solsemester eller Alperna: Solsemester
Hund eller katt: Hund
Lyssna eller dansa: Dansa
Vin eller öl: Vin
Vackraste platsen i Sverige: Abbekås i Skåne där jag har lantställe

Text och bild: Ulrik Hammarsträng


Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation