FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Sofie Roy Norelid
Sedan maj 2008 arbetar Profilen Sofie Roy-Norelid hos Fastighetsägarna Sverige som projekt- och forskningsledare och svensk kontaktperson för EU:s Green Building-projekt, men också med flera andra projekt.

Slusssen.biz träffar Sofie Roy-Norelid i Fastighetsägarna Sveriges lokaler ett stenkast från riksdagshuset i centrala Stockholm.

- Fastighetsägarna Sverige är en intresse- och branschorganisation som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Vi representerar uppemot 20 000 medlemmar som äger lokal- och bostadshyreshus, industrifastigheter och bostadsrättsföreningar.

Sofie Roy Norelid är 35 år, bor i Saltsjö-Boo utanför Stockholm, har två barn och har hunnit skaffa sig en stark forskningsbakgrund från Stockholms Universitet och Handelshögskolan i Stockholm där hon disputerat i företagsekonomi och alltså kan titulera sig ekonomie doktor.

- Jag arbetade tre år som forskare på Handels. Sedan har jag arbetat med budgetfrågor och strukturer kring erfarenhetsutbyte på Justitiedepartementet. Efter senaste barnledigheten arbetade jag en kortare tid på analysenheten på Integrations- och jämställdhethetsdepartementet innan jag blev rekryterad hit till Fastighetsägarna Sverige.

I sin roll som projekt- och forskningsledare håller Sofie Roy-Norelid i många trådar.

- Jag jobbar ju som kontaktperson för Green Building i Sverige. Sedan arbetar jag med ett projekt för att se hur man kan utveckla hushållsnära tjänster kopplat till boendet. Andra projekt behandlar bland annat relationen mellan en flexibel arbetsmarknad och tillgången på hyresrätter samt ett projekt kring värdeminskningsavdrag. Jag arbetar också med flera mindre projekt, bland annat ett kring en kurs om upprustningen av miljonprogrammets fastigheter.

Idag är 12 länder med i EU:s Green Building program som initierades av EU-kommissionen 2004 och syftar till att stimulera fastighetsägare med lokaler att minska sin energianvändning. Projektet är ett steg att sänka EU:s koldioxidutsläpp samt minska beroendet av importerad energi.

- Varje land har sin ”National Contact Point” och i Sverige är det alltså Fastighetsägarna. Idag finns det 52 byggnader i Sverige som är Green Building, vilket motsvarar 45% av det totala antalet. 48 av de 52 godkändes under andra halvan av 2008. Förutom Sverige är det Tyskland och Spanien som kommit längst i projektet. Exempel på byggnader som klassas som Green Buildings i Sverige är ÅF-huset strax utanför Stockholm, Folksams huvudkontor i Stockholm, Gårda i Göteborg, Skanskas huvudkontor i Malmö. Förutom i de tre storstäderna finns det också Green Buildings i Hudiksvall och Söderhamn.

Som företag kan man vara med i Green Building på olika nivåer.

- Dels kan man vara Green Building Partner och då krävs att energianvändningen ligger 25% under Boverkets byggregler vid nybyggnad, eller att man minskar energianvändningen med 25% vid ombyggnad. För att bli partner på företagsnivå skall 75% av nybyggnationen eller 30% av det befintliga beståndet klara kraven. Fastighets AB Brostaden är första företag i Europa att bli Green Building Partner på företagsnivå.

Det finns också möjlighet att vara med som stödjande företag i Green Building-projektet.

- Det är till exempel konsulter och arkitekter som varit med och stöttat en Green Building Partner i processen. För att få kalla sig stödjande företag måste man kunna presentera en marknadsplan som visar på hur man skall marknadsföra konceptet samt hitta en ny Green Building Partner att arbeta med inom tre år.

Enligt Sofie Roy-Norelid ser framtiden mycket ljus ut för arbetet med Green Building.

- Intresset är mycket stort och jag får förfrågningar hela tiden. Två gånger per år träffas länderna i programmet och varannan vecka håller vi telefonmöten. Vi har också börjat titta på möjligheten att flerbostadshus skall kunna bli Green Buildings och tagit kontakt med EU kring detta. För att förbättra ansökningarna och på så sätt korta ner processen har vi en kurs och kommer även att hålla workshops i Stockholm, Göteborg och Malmö under februari.

Det andra projektet, med teknisk anknytning, som vilar på Sofie Roy-Norelids axlar är ett samverkansprojekt mellan Fastighetsägarna, SABO och KTH.

- Vi tittar på miljonprogrammet och dess behov av upprustning ur ett miljö-, socialt- och ekonomiskt perspektiv. Vi arrangerar en kurs utanför Uppsala den 19-21 augusti där Ingvar Carlsson finns med som föreläsare. Där kommer också praktikexemplet Gottsunda (miljonprogramområde i Uppsala, reds. anm.) presenteras.

Vår intervju börjar närma sig sitt slut och jag är nyfiken på vad som sysselsätter Profilen när hon inte är i Fastighetsägarna tjänst.

- Jag har två småbarn, och det tar ju sin tid, men jag löptränar tre gånger i veckan och så läser jag väldigt mycket skönlitteratur.

Allra sist får Profilen besvara Slussen.biz kortfrågor:
Villa eller lägenhet? Sofie svarar: Villa
Båt eller husvagn? Sofie svarar: Båt
Brev eller e-post?: Sofie svarar: E-post
Solsemester eller Alperna? Sofie svarar: Solsemester
Hund eller katt? Sofie svarar: Ingetdera
Lyssna eller dansa? Sofie svarar: Både och
Vin eller öl? Sofie svarar: Vin
Sveriges vackraste plats: Sofie svarar: Stockholms skärgård

Text och bild: Ulrik Hammarsträng

Länktips: EEF

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation