FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Profilen - Anders Asp juni 2009
Slussen.biz har träffat Svensk Ventilations nye VD Anders Asp och fått veta mer om hans bakgrund och hans framtidsplaner för organisationen.

Anders Asp heter alltså mannen som sedan årsskiftet tagit över ledningen av Svensk Ventilation efter Ingvar Ygberg som lett organisationen sedan 1999.
Stockholmsbördige Anders Asp har ingen tidigare koppling till ventilationsbranschen men påpekar att han redan tidigt insåg vikten av bra ventilation i våra bostäder.
- Jag var tidigt ute med att installera FTX-ventilation i villan på Värmdö i början av 90-talet och när jag besöker vänner som bor i lägenheter i Stockholms innerstad märker jag verkligen skillnaden när det gäller inomhusmiljön.

Anders Asp är utbildad jurist vid Stockholmsuniversitet och började sedan sin bana med en tjänst som handläggare för tekobegränsningsavtal vid Kommerskollegium.
- Sedan har jag hunnit med att vara tingsnotarie vid Solna tingsrätt, utredningschef hos Skogsindustrierna och innan jag kom till Svensk Ventilation var jag VD för Returkartong i nästan 14 år.

Svensk Ventilation är idag en förening med cirka 100 medlemmar, en siffra man hoppas skall växa.
- Föreningen består till största delen av fabrikanter och installatörer, men vi har också ett fåtal konsulter bland medlemsföretagen. Till hösten planerar vi en rekryteringskampanj med syfte att öka antalet medlemsföretag.

Vilka är då ventilationsbranschens viktigaste frågor och utmaningar just nu.
- Den akuta frågan just nu är lågkonjunkturen till följd av den finansiella krisen. Vi ser gärna en utveckling av ROT-avdraget så att det gäller även flerbostadshus samt statliga lånegarantier för energieffektiviseringsåtgärder. Eftersom energieffektivisering är lönsamt är ju den typen av lånegarantier i princip riskfria.

I ett längre perspektiv ser Anders Asp att branschen skall växa och jobba mer med den så aktuella energieffektiviseringsfrågan.
- Målet i EU och riksdagen är ju att minska energianvändningen med 20 % till 2020 och 50 % till 2050. För att klara målen behöver vi årligen energieffektivisera fem gånger så mycket yta som vi bygger. Vi står inför en gigantisk energiutmaning som politikerna inte har förstått. Här är ventilationsbranschen en del av lösningen. Vi måste installera FTX-ventilation i bostäder och lokaler även vid ombyggnad. Jag ser möjligheten till en stor marknadstillväxt främst på bostadssidan.

Just nu håller Boverket på att se över reglerna vad det gäller byggnaders energianvändning vid såväl nybyggnad som ombyggnad och här arbetar man från Svensk Ventilations sida för hårdare krav.
- Idag ligger kraven på max 110 kwh/m2/år. Vi har teknik när det gäller bl a ventilation, vvs och fönster som gör att det går att komma ner ända till 30-40 kwh/m2/år. Även de stora byggbolagen anser att det är realistiskt att med rimlig kostnader landa på 50-75 kwh/m2/år. 2019 blir ett viktigt år. Det ligger nu ett förslag hos EU, som innebär att alla hus som byggs från 2019 inte får förbruka mer energi för uppvärmning än de själva genererar, så kallade 0-energihus. Det är viktigt att regeringen börjar lägga grunden nu så att branschen är förberedd, det är ju en omställningsprocess på 4-5 år. I Sverige är det ju en extra utmaning med tanke på klimatet, men vi är ju väldigt duktiga på ventilation och energieffektivisering i jämförelse med de flesta länderna i Europa.

Anders Asp menar att ventilationsbranschen måste klättra högre upp i värdekedjan för att få mer inflytande över byggprocessen.
- Vi måste närma oss slutkunden, det vill säga fastighetsägare och byggare. Idag kommer vi in för sent i byggprocessen vilket gör att vi har en liten möjlighet att påverka. Om vi kommer in tidigare i beslutprocessen kan vi också erbjuda bättre ventilationslösningar. Speciellt när det gäller styr- och regler finns det stora möjligheter till besparingar.

Inför hösten finns det stora planer med en mängd aktiviteter för Svensk Ventilations sida.
- Vi kommer att tillsätta kundgrupper med medlemsföretag, fastighetsägare, byggare, konsulter och arkitekter. Målet med kundgrupperna är just att närma oss våra kunders kunder för att får att få en ökad förståelse för marknadens krav på ventilation. Det är ett sätt att klättra i värdekedjan. Vi skall också sjösätta en ny hemsida, med ett bredare innehåll, som inte bara riktar sig till medlemsföretagen utan också mot fastighetsägare och andra intresserade. En marknadskampanj riktad till slutkonsumenter med syfte att skapa en ökad efterfrågan på ett bra inneklimat och värmeåtervinning planeras också till hösten.

I sommar deltar också Svensk Ventilation i Almedalsveckan.
- Vi kommer att ha seminarium med Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen och Sofia Arkelsten moderaternas talesperson i miljöfrågor i Almedalen. I höst är tre seminarium inplanerade tillsammans med BQR (Göteborg 1/10, Malmö 1/11 och Västerås 10/11).
När Anders Asp inte är sysselsatt med Svensk Ventilation underhåller han sina egna intressen.
- Jag spelar golf, går gärna på teater och umgås med vänner och familj med tre barn.


Allra sist får Anders Asp besvara de obligatoriska kortfrågorna:
Villa eller lägenhet? Anders svarar: villa
Båt eller husvagn? Anders svarar: Båt
Brev eller e-post? Anders svarar: e-post
Solsemester eller Alperna? Anders svarar: Alperna
Hund eller katt? Anders svarar: Hund
Lyssna eller dansa? Anders varar: Lyssna
Vin eller öl? Anders svarar: Vin
Sveriges vackraste plats: Anders svarar: Visby

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation