FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Profilen - Lars Ekberg
Slussen.biz har träffat en Profil som är docent i installationsteknik, hobbymusiker och inte minst ny juryordförande i Stora Inneklimatpriset.

Vi träffar Lars Ekberg i Chalmers Industritekniks (CIT) lokaler på Chalmers teknikpark där han arbetar som ansvarig för affärsområde fastighetsföretag och industri hos CIT Energy Management AB.
- Här har jag arbetat sedan år 2000 då jag började på deltid eftersom jag var nyfiken på arbetet som konsult. Sedan blev det successivt mer och mer tid här och mindre som lärare på Chalmers, och nu är det heltid 100 % här på CIT som gäller.

I inledningen av intervjun är vi som vanligt ofina nog att ta reda på Profilens ålder och boende.
- Jag blev ju faktiskt 50 år i januari, det hade jag nästan glömt bort. När jag inte är här på jobbet håller jag till i min villa, med vattenburen el, i Landvetter samhälle, cirka en mil från flygplatsen.

Den teknikorienterade banan inleddes på 4-årig teknisk linje med anläggningsinriktning på gymnasiet.
- Jag var beredd att dra på mig stövlarna och börja gjuta betong eller lägga asfalt. Tillfälligheterna ville dock annorlunda. Efter att ha praktiserat ett tag på Skanska gjorde jag lumpen och en lumparkompis tyckte jag skulle söka till Chalmers för att ha fler alternativ. Jag var tveksam, men sökte och kom in på Väg- och vatten (idag Institutionen för energi- och miljö, reds anmärkning). Efter lumpen hade dessutom läslusten kommit tillbaka.

Under tiden som student började Lars knäcka extra som räkneövningsassistent. Något som så småningom ledde till det en karriär som forskare.
- Att vara räkneövningsassistent var nog det roligaste jag gjort. I slutet av 80-talet föreslog professor Enno Abel att jag skulle börja forska i ett projekt där TAC skulle bygga ett nytt kontorshus i Malmö med stöd av Byggforskningsrådet. Min del var att följa upp både inneklimat och energianvändning i det nya huset, så det var mycket mätningar och simuleringar. I det projektet lärde jag också känna Per Fahlén (tidigare juryordförande i Stora Inneklimatpriset, reds anmärkning), som då arbetade på SP i Borås, och som också hade en del i uppdraget i Malmö. Per och jag har jobbat mycket ihop sedan dess. Inte minst för att Per senare blev professor i Installationsteknik på Chalmers. 1992 tog jag min licentiatexamen och 1994 var doktorsavhandlingen klar.

Under arbetet med sin doktorsavhandling hade Lars Ekberg mycket kontakt med danska Statens Byggeforsknings Institut, SBI, vilket ledde till att han fick möjlighet att gästforska där under två år.
- Totalt blev det tre år i Köpenhamn, och det var väldigt nära att vi blev danskar för gott. När vårt första barn var på väg kände vi dock att det var läge att vända hem till Göteborg igen då vi insåg värdet att vara nära far- och morföräldrar.

Väl tillbaka på Chalmers och installationsteknik handledde Lars forskarstudenter.
- När det gäller forskning är det ju en bekräftelse att få publicera sina resultat i olika tidskrifter. Jag lyckades göra det rätt ofta, och Enno Abel föreslog att jag skulle ansöka om att bli docent, som är en titel och alltså inte en tjänst.

Sedan år 2000 finns Lars Ekberg alltså på CIT Energy Management AB.
- CIT bildades för snart 30 år sedan med syftet att skapa ett bättre gränssnitt mellan forskning och näringsliv. Totalt är det ett 80-tal anställda på CIT och på Energy Management AB är vi 13 personer. Trots namnet ligger mycket fokus på inneklimat eftersom energin i fastigheter används i första hand till att skapa ett bra sådant, så det hänger ihop.

Lars poängterar att han trivs mycket bra på sitt arbete eftersom det innehåller mycket varierande arbetsuppgifter.
- Enligt min fru skall det tydligen vara nyttigt att byta jobb ibland, men jag känner inte att jag behöver det eftersom min tjänst här ger mig både variation och utveckling.

Att arbetet på CIT Management AB är varierat förstår man snart när Lars målande berättar om hur man jobbar och alla projekt som är på gång.
- Vi kan till exempel komma in tidigt i processen och fungera som fastighetsägarens högra hand och hjälpa till att granska handlingar. Vi tar också fram program för analys av värme- och kylsystem och utvärderar och följer upp energianvändningen. Just nu handlar mycket om att energieffektivisera befintliga fastigheter, vilket ju är något som ligger i tiden.

Lars är till exempel inblandad i projekt där man hjälper Energimyndighetens beställargrupp för lokaler, BELOK, att genomföra ett koncept, som fått namnet Totalprojekt, för energieffektivisering.
- Totalprojekt handlar om att renovera hela fastigheten på en gång och inte bara plocka de lågt hängande frukterna. Vår VD, Per-Erik Nilsson, är den som koordinerar BELOK och även här har Enno Abel varit en stark drivkraft. Nu har Totalprojekt spridit sig också utanför BELOK -gruppen, och exempelvis har Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanat kommunerna i Bohuslän och Dalsland att genomföra minst ett Totalprojekt. Många kommuner nappade och i oktober hålls en seminarieserie om resultatet. Min uppfattning är att det gått bra och att många kommuner kommer att arbeta vidare med Totalprojekt. Också Moderna Museet i Stockholm, som har mycket stora krav på inneklimatet, har beslutat sig för att genomföra ett Totalprojekt.

Andra exempel på uppdragsgivare som Lars får arbeta med är branschorganisationer.
- Jag har arbetat med en revidering av R1:an (riktlinjer för specifikation av inneklimat, reds anmärkning) på uppdrag av Energi- och miljötekniska föreningen. Nu finns planer på en ny revidering, och jag skulle utveckla delen kring uppföljning och kontroll i R1:an.

Lars berättar också att han i dagarna varit lärare på en kurs för certifiering av renrumstekniker med deltagare från bland annat Kuba och att han fortfarande har ett engagemang på avdelningen för Installationsteknik på Chalmers som handledare åt en kinesisk forskarstuderande som snart skall doktorera.

Ett, för Lars, nytt engagemang är ordförandeskapet i Stora Inneklimatpriset. Något han är ser som ett hedersuppdrag.
- Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma bra och hållbara lösningar. Priser som Stora Inneklimatpriset kan verka som en extra drivkraft att anstränga sig lite extra och gör dessutom branschen synlig i ett positivt sammanhang.

När Lars inte är sysselsatt med något av alla projekt han är inblandad i är det musiken som är det stora intresset.
- Jag spelar gitarr och har en hemmastudio där jag spelar in. Tidigare spelade jag i rockband, men jag skulle lyssnat på mamma och pappa och varit mer försiktig med hörseln. Efter en sextimmars repning small det till i öronen och jag drabbades av tinnitus. Det var riktigt tufft, och tog ett par år att acceptera. Andra intressen är att jag, precis som förre ordföranden i Stora Inneklimatpriset Per Fahlén förresten, kör lite motorcykel. Jag brukade säga till Per att våra motorcyklar var ganska lika, men han var noga med att påpeka att hans är en kraftigare variant, säger Lars och skrattar.

För att få en anledning att komma ut och röra sig berättar Lars att han på senare tid har börjat med Geocaching.
- Det är en sorts skattjakt där man tar sig ut och letar utplacerade ”cacher” med hjälp av GPS:en på sin telefon eller, om man är mer avancerad, en riktig GPS. På så sätt kommer man ut och rör sig på ett lite roligare sätt en att bara gå samma promenadvända gång på gång.

Inte heller Lars Ekberg kommer undan Slussen.biz avslutande kortfrågor som alla Profiler får svara på.

Villa eller lägenhet? Villa, så länge barnen bor hemma
Båt eller husvagn? Båt
Solsemester eller Alperna? Alperna
Hund eller katt? Katt
Lyssna eller dansa? Lyssna
Vin eller öl? Öl
Vackraste platsen i Sverige: Väderöarna i Bohuslän

Text och bild: Ulrik Hammarsträng


Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation