FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Profilen – Bengt Wånggren
För att få lite perspektiv på alla nyheter som publiceras i Slussen presenterar vi den här gången en Profil som företräder de som investerar alla produkter och tjänster, nämligen fastighetsägare.

Jag träffar Bengt Wånggren, Utvecklingschef på Fastighetsägarna Sverige, i förbundets lokaler på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Till att börja med får jag veta att Bengt är 53 år, inbiten stockholmare och bor i Sollentuna strax norr om Stockholm.

Vad är en utvecklingschefs arbetsuppgifter, undrar jag nyfiket?
- Min roll är att följa och försöka påverka utvecklingen när det gäller teknik, miljö, energi och lagstiftning för medlemmarnas, det vill säga fastighetsägarnas, räkning.

Vilken är din bakgrund vad det gäller utbildning och arbete, hur ser vägen till posten som utvecklingschef ut?
- I slutet av 70-talet blev jag färdig väg- och vatteningenjör på KTH. Sedan började jag doktorera och skrev en licavhandling om energisystem i byggnader. Jag jobbade bland annat med det som kallades Stockholmsprojektet där fem flerfamiljshus skulle energieffektiviseras. Jag arbetade med mätning, i driftsättning och utvärdering av dessa.

Efter 10 år på KTH tyckte Bengt att det var dags att göra något nytt.
- Jag såg faktiskt till att sluta på dagen 10 år efter att jag hade börjat på KTH. Sedan fick jag jobb på Allmänna Ingenjörsbyrån där jag jobbade med energiutredningar åt bland annat Landstinget.

Efter ett år hos Allmänna Ingenjörsbyrån kände Bengt att det återigen var dags för nya utmaningar.
- Jag blev entreprenör och började arbete hos Ohlsson och Skarne som var ett helägt dotterbolag till Skanska. Där jobbade jag som projektledare i sju år innan jag fick jobb som miljöchef hos det som idag heter Skanska Nya Hem.

Totalt blev det fjorton år i Skanskakoncernen innan Bengt, för cirka tre och ett halvt år sedan, antog utmaningen att bli utvecklingschef hos Fastighetsägarna Sverige.
- Jag blev tillfrågad av tidigare VD:n Bengt Nyman (se tidigare profil) och såg stor potential att arbeta i en förening med så många medlemmar.

Vad döljer sig då bakom namnet Fastighetsägarna Sverige?
- Fastighetsägarna Sverige är ett förbund som ägs av sju föreningar på regional och lokal nivå. Förr fanns det nästan en förening i varje ort, men efter sammanslagningar finns fem stora och två mindre kvar, vilka alltså äger förbundet. Vi jobbar mot myndigheter och branschorganisationer på nationell nivå. Medlemmarna kan få hjälp med frågor som förvaltning, juridik och utveckling och vi har kontor på i stort sett varje ort runt om i landet.


Vilka är medlemmar i förbundet?
- Vi har cirka 20 000 medlemmar som i sin tur äger 80 000 fastigheter med totalt 700 000 kvm. Det är alltifrån väldigt stora fastighetsägare till de som bara äger några få lägenheter. Det är både ägare av bostadsfastigheter, lokaler och industrifastigheter. På senare tid har även många bostadsrättsföreningar blivit medlemmar då de vid ombildning har velat behålla sin fastighetsförvaltare.

Bengt poängterar dock att Fastighetsägarna vill värna om hyresrätten.
- Problemet idag är att man kan frångå ingångna avtal vad det gäller hyrorna i nybyggda fastigheter och helt plötsligt kan man som fastighetsägare få en kraftig sänkning av intäkterna. Detta är något som hämmar nybyggnationen.

Vilka frågor är extra aktuella för medlemmarna just nu?
- Vi jobbar mycket med EG-direktivet om energideklarationer. Vi har bland annat lämnat remiss på Bengt Nymans utredning där vi tycker många av förslagen är onödigt byråkratiska och vi vill försöka hitta enklare alternativ. Vi jobbar också med projekt för att hitta incitament för både fastighetsägare och hyresgäster skall minska energianvändningen. Det gäller att hitta en mix som gynnar bägge parter och inte bara skyffla kostnader.

När jag tar upp frågan med de allt mer ökande energipriserna tänder, den annars väldigt lugna, Bengt till en aning.
- Här har jag ju kommit in i rätt tid. Energipriserna har gått upp radikalt på bland annat el och fjärrvärme och varje prisökning är en vinstökning för el- och fjärrvärmebolagen. E.on, Vattenfall och Fortum äger produktionskällorna gemensamt, vilket gör att det blir utebliven konkurrens. Frågan är helt enkelt om det finns en fungerande marknad när de sommar som vinter kör på den dyrare spetslasteffekten, det vill säga man stänger till av till exempel vattenkraftverk och importerar kolkraft. Dessutom finns det någon sorts ohelig allians mellan stat, kommun och bolagen när det gäller prissättningen på el och fjärrvärme. Jag tror att fler och fler kommer att byta till värmepump- och pelletsanläggningar om priset fortsätter att vara så här högt.

Hur ser du på framtiden, vilka frågor blir viktiga?
- Jag ser två stora frågor. Dels energifrågan, som vi varit inne på, och dels upprustningen av fastighetsbeståndet från rekordåren (1950-1980-talet). Det är två frågor som sammanfaller väldigt mycket och man får inte jobba med den ena utan att ta hänsyn till den andra. Jag tror det kommer att bli viktigare med pilotprojekt, som till exempel i Gårdsten utanför Göteborg där man tagit ett helhetsgrepp på området. Tror också att innemiljön kommer att vara en viktig fråga i framtiden även om den kommit lite i skymundan på senare tid.

Vad tror då Profilen tror att hans medlemmar kan ha för nytta av Slussen och vilken typ av produkt eller tjänst hans skulle vilja premiera med Stora Inneklimatpriset?
- Jag tror att Slussen kan vara bra för fastighetsägarna när de letar leverantörer och nyheter. Pris skulle jag gärna ge till ett system som förmår skapa ett mycket bra inneklimat där människor befinner sig medan de delar av byggnaden som nyttjas väldigt lite eller inte alls automatiskt går in i sparläge.

Naturligtvis är vi också nyfikna på vad Profilen har för sig när han inte är engagerad i frågor som rör fastighetsägare.
- Jag har en sommarstuga i Stockholms skärgård där jag brukar fiska, snickra, sola och bada. Jag gillar också att segla och har en OK-jolle, en Lacer och är delägare i en Jeanneau Sunshine som ligger i Grekland. Sedan brukar jag göra MC-turer med min hustru som nyligen köpt en motorcykel. En annan passion är att åka långfärdsskridskor, gärna långt ut i Stockholms skärgård. Jag tycker också om att åka skidor och snowboard och att springa. Huset i Sollentuna tar ju också sin tid.

Till sist får Profilen besvara de obligatoriska kortfrågorna.

Villa eller lägenhet? Bengt svarar: Villa
Båt eller husvagn? Bengt svarar: Båt
Brev eller E-post? Bengt varar: E-post
Solsemester eller Alperna? Bengt svarar: Alperna
Hund eller katt? Bengt svarar: Ingetdera
Lyssna eller dansa? Bengt svarar: Dansa
Vin eller öl? Bengt svarar: Vin
Sveriges vackraste plats: Gräsköfjärden i Stockholms skärgård i solnedgång.





Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation