FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Profilen – Robert Kingfors
Slussen.biz har träffat en Profil som nyligen fyllt femtio, spelar bas i rockband, älskar vespor och sist men inte minst ansvarar för inte mindre än 27 branschorganisationer inom TEBAB –Teknikföretagens Branschgrupper AB.

Vi träffar Robert Kingfors som har sitt kontor på Storgatan, ett stenkast från Östermalmstorg, i centrala Stockholm.

Efter utbildning till civilekonom med inriktning på finansiering och redovisning vid Stockholms universitet har Robert Kingfors hunnit med att arbeta som revisor, controller och management konsult. Hela tiden med Stockholm som utgångspunkt.
- Sedan nio år är jag vd för TEBAB som är ett ”non-profit”-bolag som sorterar under Teknikföretagen och som efter årsskiftet kommer att administrera 28 branschorganisationer. Jag är också projektledare för en av branschorganisationerna, VARIM, som organiserar leverantörer av produkter och tjänster inom VA-branschen. Teknikföretagen driver ju branschfrågor för svensk industri som helhet och organiserar cirka 3500 företag. TEBAB, med alla branschorganisationer, bevakar i sin tur olika nischer som exempelvis bly i mässing för armaturbranschen och upphandlingsfrågor inom vatten- och avlopp. Alltså detaljfrågor som inte huvudorganisationen har möjlighet att bevaka.

Vid en genomgång av branschorganisationerna som TEBAB administrerar finns flera som har koppling till Slussen.biz verksamhet.
- Förutom VARIM är det exempelvis Svensk Armaturindustri, SBCA (biobränslen), SWEPUMP (pumpar), SBBA (värmepannor och brännare) och HEAS (värmeväxlare).


Under intervjun fokuserar vi på VARIM som sedan länge är samarbetspartner till Slussen.biz och Robert Kingfors alltså ansvarig för.
- VARIM organiserar idag 38 medlemsföretag som representerar hela värdekedjan inom vatten- och avlopp. Bland medlemmarna hittar vi projekterande konsulter, entreprenörer, produktleverantörer och leverantörer av förbrukningsmaterial som exempelvis kemikalier. Nyligen har föreningen breddat sig ytterligare då Aarsleff, som arbetar med rörrenovering, blivit medlemmar.

Vad finns det för aktuella frågor för medlemmarna just nu?
- En viktig fråga är att förenkla upphandlingsprocessen för alla parter, att skapa förståelse för vad som är rätt och fel med LOU och LUF genom utbildning och information. Det handlar om att ge stöd i utvärderingen så att verksamheten, exempelvis på ett reningsverk, får det som är bäst för dem. På senare tid har allt fler fall gått till överprövning, vilket stannar upp hela processer och inte är bra för någon. En annan viktig fråga är det uppgraderings-, underhålls- och renoveringsbehov av våra VA-system som vi skjutit framför oss. Fokus i den generella debatten ligger på att ha en låg VA-taxa, men så dyker det också upp problem som magsjukeutbrottet i Östersund och översvämningar i flera kommuner. Slutsatsen är att vattnet är för billigt och att det krävs investeringar för utveckling och underhåll.

Robert Kingfors vill också slå ett extra slag för VA-mässan som för första gången på länge arrangeras i Jönköping 2014.
- Nu är det ett år kvar till mässan i Jönköping och vi har dragit igång arbetet för att det skall bli en ännu bättre marknads- och mötesplats än tidigare.

När det gäller framtiden är Robert Kingfors positiv både vad det gäller VARIM och branschen som helhet, även om han ser några orosmoln på VA-himlen.
- När det gäller VARIM så har vi ökat farten på verksamheten rejält senaste tiden. Också medlemsantalet har ökat och vi har blivit en mycket starkare organisation. När det gäller branschen som helhet finns, som sagt, ett jättebehov av utveckling och underhåll. Jag saknar dock den politiska visionen och besluten både vad det gäller VA och förnybar energi som exempelvis biogas. I VARIM har vi försökt skapa en vision för framtidens VA och har tagit hjälp av konsultföretaget Kairos Future. Vi gjorde bland annat en mycket välbesökt workshop om detta vid årets Vattenstämma i Umeå.

Vår intervju börjar lida mot sitt slut och jag passar på att fråga vår Profil vad han gör när han inte befinner sig mitt uppe i alla branschorganisationer.
- Jag spelar bas i ett par rockband (ett är Glenns Orkester, reds anm.). Jag tycker dessutom mycket om att dyka på vrak i Östersjön, så jag har sett både bra och dåliga exempel på dess miljömässiga status. Jag har också ett starkt motorintresse och har bl a två vespor, en Popolino från 1963 och en P 200 E från 1980. Nyligen har jag också skaffat en banracingbil och tagit licens för den tillsammans med min son.

Allra sist, de obligatoriska kortfrågorna:

Villa eller lägenhet? Lägenhet
Båt eller husvagn? Båt
Hund eller katt? Det vågar jag inte svara på….
Lyssna eller dansa? Lyssna
Vin eller öl? Öl
Vackraste platsen i Sverige: Stenkusten på norra Gotland i solnedgången




Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation