FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Profilen – Johan Mossling
Slussen.biz har träffat en Profil som just nu verkar som tillförordnat vd för en organisation som representerar drygt 1450 medlemmar med tillsammans cirka 18 000 anställda.

Platsen för mötet med Profilen, Johan Mossling, är VVS Företagens kontor på Liljeholmen i Stockholm, med vacker utsikt över Årstaviken.

När vi träffas är Johan Mossling alltså tillförordnad vd för VVS Företagen och VVS Företagens Service AB.
- Jag innehar den här tjänsten fram till och med 30/6 då vår nya vd, Mats Björs, tar över. Då kommer jag gå tillbaka till mitt ordinarie arbete som chef för företagsrådgivarna och förhandlarna på våra åtta regionkontor från Malmö i söder till Umeå i norr. På varje kontor finns medarbetare som ansvarar för service till medlemsföretagen. Vi anser att det är viktigt att finnas så lokalt som möjligt och stötta i rollen som arbetsgivare eller i branschfrågor.

Johan Mossling avslöjar att han har hunnit bli 53 år och bor i Vallentuna strax norr om Stockholm. Resan dit han är i dag kan bäst beskrivas som en blandning av slumpen och strategiska beslut. Vägen in i VVS-branschen började med en studiebesök på en gymnasieskola i Stockholm.
- Jag gick fyraårig teknisk linje, som det hette på den tiden, och när det sedan var dags att välja inriktning gjorde vi ett studiebesök på skolan som hade bygginriktning. Jag fick inget bra intryck av skolan, och ville inte gå där. Eftersom jag varit med en kompis på hans pappas vvs-företag och gjort ett arbete, och tyckte det verkade intressant, väcktes intresset för vvs-inriktningen. Den inriktningen fanns då endast i Katrineholm och på Polhemsgymasiet i Gävle där jag kom att läsa det avslutande året på min gymnasieutbildning.

Efter lumpen var det sedan dags att ge sig ut i arbetslivet.
- Då var det väldigt lätt att få jobb och man blev i princip anställd med en gång. Jag började på ett konsultföretag som hette Wilson & Dahl och var med och projekterade vvs i bland annat vattenkraftverk i Egypten. Sedan började jag på min kompis pappas företag, BLK AB, och jobbade mycket med renrum och rostfritt åt läkemedelsindustrin. Jag var bland annat med och projekterade flera läkesmedelsindustrier åt Pharmacia i Uppsala. I början av 90-talet gick jag tillbaka till Wilson & Dahl och arbetade med projektering av vattenkraftverk och bergrum.

Johan Mossling gjorde sedan ett avbrott i arbetslivet, tog tjänstledigt och studerade.
- Jag läste på högskolan i Gävle med inriktning mot inneklimatteknik. Sedan jobbade jag ett tag till på Wilson & Dahl innan jag, i mitten av 90-talet, började på K-konsult där jag arbetade mycket med arbetsmiljö, sjuka-hus samt inneklimatmätningar. Jag var också med och projekterade reningsverken i Henriksdahl, Bromma och Käppala som byggades under den här tiden. När K-konsult avvecklades köpte jag och några kolleger en del av företaget och bildade K-konsult Arbetsmiljö och. Tillsammans skötte vi bland annat energirådgivningen åt flera kommuner i Stockholmsområdet.

I början av 2000-talet kände Johan Mossling att han gjort konsultvärlden.
- Jag hade ju arbetat cirka 20 år som konsult och kände att jag kunde den biten. Samtidigt vill jag stanna kvar i vvs-branschen där jag trivdes väldigt bra, så jag sökte och fick tjänsten som rådgivare i Stockholmsregionen hos dåvarande VVS Installatörerna.



Naturligtvis vill vi också veta mer om organisationen som vår Profil är högsta chef för.
- VVS Företagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vvs samt arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kyla, isolering och ventilation.


För att ge en klar bild över vad VVS Företagen arbetar med använder Johan Mossling till viss del bildspråk.
- Man kan säga att organisationen står på fyra ben. Det första, arbetsgivarbenet, handlar om att förhandla och förvalta kollektivavtal tillsammans med de fackliga motparterna. Det handlar också rådgivning, arbetsrätt och lagstiftning. VVS Företagen är också medlem i Svenskt Näringsliv. Det andra är branschbenet som i stort handlar om att kratta manegen för våra medlemsföretag när det gäller utvecklingsfrågor som till exempel ROT och energieffektivisering. Det tredje handlar om kompetensförsörjning. Idag finns ett skriande behov av både montörer och ingenjörer på många platser. Naturligtvis skall ungdomarna få läsa till vad dom vill, men samtidigt måste vi vara tydliga med inom vilka områden jobben finns. Vi menar också att staten borde göra större satsningar på Yrkeshögskolan, vars utbildningar är en lagom blandning mellan teori och praktik för våra medlemsföretag. Vi, från VVS Företagens sida, verkar för att ökade anslag till den typen av utbildningar och är en av instiftarna i IUC. Det fjärde och sista benet handlar om opinionsbildning, att visa på problem och komma med lösningar, både i Sverige och i EU. Det är till exempel viktigt att finnas med i arbetsgrupper innan förslagen skrivs ner.

Finns det några extra aktuella frågor för medlemsföretagen just nu?
- Det som är mest aktuellt är den förestående avtalsrörelsen. Vi växlar våra krav med facket nästa vecka (v 7 2013, reds anm). Vi vill vara tydliga med att lönebildningen skall vara så lokal som möjligt i form av potter på respektive företag.

Hur ser konjunkturen ut för tillfället?
- Vi ser ju en något sämre konjunktur under 2013, med en nedgång på cirka 3%. Vissa segment, exempelvis service, är fortfarande starka. Vad det gäller nybyggnation är det dock tufft de närmaste åren. Det ser också olika ut i landet så det är svårt att ge en generell bild.

Hur ser framtiden ut för branschen och medlemsföretagen?
- Redan idag ser vi en större diversifiering av företagen i branschen och jag tror den kommer ökas. Många fortsätter att jobba lokalt med traditionella installationer med andra kommer verka som huvudentreprenör i större installationsprojekt och ta ansvar för el, ventilation och säkerhet. Jag ser också en ny marknad för energieffektivisering med koppling till miljön. Jag hoppas mycket på en kraftsamling kring forskning och utveckling av renoveringssidan. Bland annat har ett renoveringscentrum i Lund inrättats på VVS Företagens initiativ.

Vårt möte närmar sig sitt slut och Slussen.biz är nyfiken på vad Profilen ägnar sig åt när han inte arbetar i VVS-branschens tjänst.
- Jag kör landsvägsracer i klubb. Det finns många väldigt bra vägar i trakterna av där jag bor och man behöver aldrig köra samma runda två gånger i rad. Det är en bra träningsform och man får lite av tekniken också när man meckar med cykeln. I år blir det förhoppningsvis ett lopp i Hamburg eller Italien. Jag ägnar mig också åt körsång.

Till sist får även 2013-års Profil besvara de traditionella kortfrågorna.

Villa eller lägenhet? Villa
Båt eller husvagn? Ingetdera
Hund eller katt? Katt
Lyssna eller dansa? Lyssna
Vin eller öl? Vin
Vackraste platsen i Sverige? Rapadalen i Sareks nationalpark

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation