FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Bengt Nyman
Höstens första profil är en mycket aktuell person just nu, nämligen Bengt Nyman som varit regeringens enmansutredare kring EG-direktivet hur man skall genomföra energideklarering av fastigheter.

När Bengt Nyman kommer till Slussens lokaler i centrala Stockholm har han precis varit hos Fortum och föreläst om direktivet, och intresset är stort.
- Bara under promenaden hit fick jag två samtal gällande direktivet.

Bengt, som ursprungligen kommer från Hälsingland, blev färdig företagsekonom vid Stockholms universitet i början av 70-talet.
- I slutet av utbildningen arbetade jag parallellt på dåvarande Fortifikationsförvaltningen och Försvarets Rationaliseringsinstitut med organisationsutveckling inom olika delar av försvaret. Därefter var jag delaktig i en utredning på Försvarsdepartementet. Jag har också arbetat på Byggforskningsrådet och på Bostadsdepartementet. 1982 började jag på Fastighetsägarförbundet där jag sedan var VD från 1990 till 2002 då jag tog ut pension.

Bengt berättar också att han nu har några ytterligare uppdrag, bland annat som ordförande i styrelsen för BFAB och att han arbetar en del för Nordiska ministerrådet gällande byggfrågor kring Östersjön.

Hur kom det sig då att du fick frågan att göra utredningen om energideklarering av fastigheter?
- Jag vet faktiskt inte, men det påverkade säkert att jag under en tid var styrelseordförande i European Property Federation som är en sammanslutning av fastighetsägarorganisationer i Europa. Där bevakade vi bland annat EU-kommissionens arbete med direktivet. Att jag redan hade kännedom om det arbetet var också ett av skälen till att jag tackade ja när det ringde en tjänsteman från Näringsdepartementet och ställde frågan.

Det var under våren 2001 som kommissionen lämnade sitt förslag kring direktivet och vid årsskiftet 2002-2003 tog parlamentet beslut om att lagstiftningen skall införas i medlemsländerna från 1 januari 2006 och att det skall finnas möjlighet för respektive land till en övergångsperiod om tre år.

Bengts och hans medarbetares arbete har bedrivits i två delutredningar.
- I den första utredningen, som redovisades till regeringen i november 2004, tog vi fram underlag för regeringens förslag till riksdagen gällande administrativt ramverk, organisation och lagstiftning. I tilläggsdirektivet, som redovisades i augusti 2005, tog vi fram underlag för hur systemet med deklarationerna skall utarbetas i praktiken.

Ni valde Boverket som ansvarig myndighet att föra registret över deklarerade fastigheter, varför just Boverket?
- När det gällde valet av ansvarig myndighet fanns det två alternativ. Antingen en befintlig myndighet (Boverket eller Energimyndigheten) eller att bilda en ny. Att starta en ny är ju inte så rationellt och Boverket är den myndighet som har ansvaret för byggfrågorna och därmed störst koppling till området, så valet var ganska naturligt.

En del har jämfört arbetet med energideklarationer med OVK:n som har fått kritik för att vara en papperstiger. Varför blir inte den här lagstiftningen det?
- Till att börja med tycker jag att det är en ganska dålig jämförelse. Energideklarering av byggnader kommer att ha en helt annan omfattning och betydelse än OVK. Först och främst finns här ett förslag till en egen lagstiftning, medan OVK:n ligger under Plan- och bygglagen (PBL). Sedan fick OVK:n en dålig start i och med att personcertifieringen inte gav utrymme för en tillräcklig kvalitetskontroll, vilket gjorde kvaliteten ojämn. I vårt förslag skall besiktninngsföretaget vara ackrediterat av SWEDAC och på varje företag skall det sedan finnas minst en tekniskt ansvarig (certifierad) energiexpert vilket skall borga för en jämn och hög kvalitet. Kvalitetskontrollen skall sedan fortlöpande skötas av SWEDAC. Vad det gäller OVK är det kommunerna som är ansvariga, men de får inte ta betalt för sitt tillsynsarbete. Utför man inte OVK finns det heller inga sanktioner. Vi har föreslagit sanktioner som är lika stora som det skulle kosta att genomföra deklareringen.

Hur blir man energiexpert?
- I utredningen har vi beskrivit den bakgrundsprofil som vi tycker att de blivande experterna skall ha med både teori- och praktikkrav. Är man till exempel gymnasieingenjör anser vi att det behövs minst tre års praktik, varav minst två inom energieffektiviseringsområdet. Utbildningen inför certifieringen handlar sedan i stort om hur systemet fungerar med metoder, register och databas och kommer sannolikt att finnas i två steg. I steg 1 är det besiktning av enklare hus och steg 2 fastigheter med lokaler. Vardera steget kommer att omfatta ett par veckors studier plus självstudier.

Kommer det att finnas tillräckligt många intresserade för att klara behovet av energiexperter?
- Ja, det tror jag inte är några problem. Flaskhalsen är nog snarare antalet utbildningsplatser och certifieringsförfarandet. Vi räknar med att det behövs cirka 500-1000 utbildade energiexperter till 2009 och en kvalificerad gissning är att första utbildningen startar till nästa sommar och att första kullen är klar under hösten.

Var kommer man då kunna hitta sin energiexpert när man behöver den?
- Boverket skall utveckla en portal på internet med information om hur man går till väga för att få sitt hus energideklarerat, processens förfarande och en förteckning över certifierade energiexperter. (Detta kommer även gå att söka i Slussen, reds. anmärkning).

Hur kommer man då att arbeta med att marknadsföra direktivet?
- Vi har föreslagit att skall genomföras en omfattande informationskampanj under 2005-2006. Energimyndigheten har fått i uppdrag att förbereda en systematisk rådgivning och information om uppvärmningsanordningar, vilket är en del i att genomföra direktivet. Sedan bör Boverket lägga upp en informationskampanj för olika målgrupper om energideklarationer. Själv skall jag fortsätta att åka runt och prata om direktivet under hela hösten.

Fastighetsägarnas VD har uttalat kritik mot direktivet, han menar att fördelarna äts upp av kostnader och byråkrati. Hur ser du på den typen av kritik?
- Jag har hela tiden satt konsumentperspektivet i första rummet, vilket är en viktig aspekt i EG-direktivet. Och visst, det innebär att blir en hel del regler och bestämmelser, men det är ju oundvikligt om allmänheten skall kunna jämföra olika byggnader med varandra. Vi bör dessutom anpassa oss så långt det går till de Europastandarder som kommer att finnas för direktivet, det tror jag att fastighetsägarna har nytta av i längden. Fastighetsägarna kan ju redan nu minska kostnaderna och förebreda sig genom att ha ordning och reda på till exempel ritningar, tekniska beskrivningar och tidigare gjorda energibesiktningar.

Vilka förutom du har arbetat med utredningarna?
- I den första etappen klarade sekretariatet det mesta med en jurist och Michael Rantil som tekniskt sakkunnig från Formas. I den andra bildades dessutom två projektgrupper för att ta fram förslag om arbetsmetoder, där den ena var ansvarig för arbetet med bostäder och den andra för fastigheter med lokaler. Vi har dessutom haft en expert- och sakkunniggrupp på ett 20-tal personer. Totalt har det varit ganska mycket folk på sammanträdena, cirka 20-25 personer. Sedan har vi också hyrt in en del andra konsulter vid behov.

Hur har det gått för de länder som redan arbetat med liknande lagstiftning?
- Det finns en handfull länder som anser att de inte behöver övergångsperioden om tre år. Det är bland annat Danmark, Österrike, Portugal, Nederländerna och Ungern. I Danmark har det tidigare gått så där, systemet har varit krångligt och det finns heller ingen sanktion för dem som inte genomfört energicertifieringen. Detta är något man nu har reviderat för att få det att fungera bättre.

Nu har vi ju fått veta mycket om direktivet, men vad har hänt 2009?
- Då bör det finnas bra fungerande arbetsmetoder, effektiva tekniska hjälpmedel och kompetenta experter. Man bör också ha hunnit deklarera flerbostadshus och offentliga byggnader större än 1000 kvm som berörs. Dessutom har man kommit igång med att deklarera de cirka 60 000 småhus som säljs årligen. Totalt finns det cirka 120 000 flerbostadshus, 60-70 000 fastigheter med offentliga lokaler större än 1000 kvm och 60 000 fastigheter med kommersiella lokaler som behöver deklareras senast under 2008.


Till sist vill vi veta vad profilen ägnar sig åt när han inte är ute och predikar EG-direktivet.
- Jag tillbringar mycket tid på vårt lantställe i norra Gästrikland, jagar och reser gärna i främmande länder och världsdelar.

Och slutligen, de obligatoriska kortfrågorna:

Villa eller lägenhet? Bengt svarar: Villa
Båt eller husvagn? Bengt svarar: Båt
Brev eller E-post? Bengt svarar:E-post
Solsemester eller Alperna? Bengt svarar: Ingetdera
Hund eller katt? Bengt svarar: Hund
Lyssna eller dansa? Bengt svarar: Lyssna
Vin eller öl? Bengt svarar: Vin
Sveriges vackraste plats: Sjöutsikten från altanen på lantstället i norra Gästrikland

Länktips:
SOU 2004:109 Energideklarering av byggnader - för effektivare energianvändning
SOU 2005:67 Energideklarationer - Metoder, utformning, register och expertkompetens
Boverket
Energimyndigheten




Text och bild: Ulrik Hammarsträng

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation