FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Johan Vinterbäck
Slussen har träffat en profil som arbetar i en bransch som ser framtiden an med stor tillförsikt.

Jag besöker Johan Vinterbäck i Svenska Bioenergiföreningens (SVEBIO:s) och Pelletsindustrins Riksförbunds (PiR:s) lokaler nära centralstationen i Stockholm.

Johan, som är 46 år och bor i Uppsala, berättar att han är anställd som marknadsanalytiker av SVEBIO och att han dessutom hyrs ut till PiR, som administrativ chef, på 40%.

Vad är din bakgrund vad det gäller utbildning och arbetslivserfarenhet?
- Under 90-talet utbildade jag mig till jägmästare och skoglig doktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, på Ultuna. Jag skrev min doktorsavhandling om pellets i villor. Inledningsvis användes pellets mest storskaligt i Sverige, men vi insåg att den teknik som fanns på marknaden gjorde att pellets var lika bra, om inte bättre att använda i villor. Sedan blev jag anställd av SLU i ett EU-projekt som handlade om briketter och pellets i Europa. Inom ramen för projektet arrangerade vi bland annat en världskonferens om pellets i september 2002. I maj 2004 började jag på SVEBIO och snart fick jag också hoppa in på PiR.

Hur ser historien för pellets ut? Hur uppkom idén med produkten?
- Pelleteringsteknik uppfanns i USA på 30-talet för framställning av foderpellets. Bark pelleterades i USA på 1950-talet som ett sätt att reducera avfallsvolymer i sågverksindustrin. Produktion av träpellets satte fart på 70-talet och även här var amerikanerna först men pelletsfabriken i Ulricehamn, som nu drivs av SBE Svensk Brikettenergi, var mycket tidigt ute.

Hur är SVEBIO och PiR uppbyggda?
- Om vi börjar med SVEBIO så är det en branschorganisation för bioenergi med cirka 400 medlemmar, varav cirka 300 är företag och 100 är personliga medlemskap. Medlemmarna representerar hela kedjan från producent till användare. Syftet med organisationen är att utveckla branschen bland annat genom lobbying och informationsarbete. SVEBIO är också medlem i AEBIOM som är den europeiska paraplyorganisationen. SVEBIO, som firade 25-års jubileum i våras, har cirka 10 anställda plus ungefär lika många på tidningen Bioenergi som man ger ut. SVEBIO ger också ut BIN-BIP som är en sammanställning av pressklipp om bioenergi.

Och vad är skillnaden mellan SVEBIO och PiR?
- PiR är en branschorganisation för pelletstillverkare. Organisationen har femton medlemmar och representerar större delen av den svenska marknaden. Bland annat har vi tagit fram en gemensam standard för pellets, så att säljare och köpare talar om samma sak, samt regler för leverans av pellets. Även PiR arbetar med information och lobbying, bland annat jobbar vi i projektet ”pelletsvärme –framtidsvärme” med Swedish Boilers and Burners Association (SBBA). Ett projekt som delvis finansieras av Energimyndigheten. I detta projekt samarbetar vi med Ulla-Karin Enbom på GDE-net för att öka användningen av pellets i villor och i mellanstora pannor. Genom projektet arrangeras också i år pelletsdagar på ett hundratal platser i landet i samarbete med energirådgivningen och vi har tagit fram pelletspärmar till energirådgivarna för att underlätta deras arbete. Vi jobbar också med ett branschforskningsprogram på SLU som syftar till att effektivisera pelletsproduktionen, i förlängningen kan detta t.ex. innebära nya möjligheter med fler råvaror i produktionen.

Vilken fråga är mest aktuell för branschen just nu?
- Det skall bli spännande att se vad som händer på marknaden nu när man inför konverteringsbidraget. Sedan pratas det om utbildning och certifiering av installatörer. Installatörerna har varit lite av en flaskhals i branschen.

Hur ser Sveriges position ut på pelletsmarknaden vad det gäller export kontra import?
- Sverige har under de senaste 5 åren varit en nettoimportör av pellets. Nu har dock en del stora exportaffärer slutits med kraftverk i Västeuropa som sameldar pellets och kol.

Hur tror du framtiden ser ut för branschen?
- Det är en bransch som ser optimistiskt på framtiden. Den växer också internationellt som i till exempel Nordamerika och Tyskland och där är man mycket intresserade av vad som händer i Sverige på pelletsfronten. Inför den stora kongressen World Bioenergy/Pellets 2006 i månadsskiftet maj-juni i år samarbetar vi med en mängd organisationer på i stort sett alla kontinenter. Sammanfattningsvis finns det många intressanta utvecklingsvägar för branschen.

På vilket sätt tror du att pelletsbranschen kan ha nytta av Slussen.
- Jag tror det kan vara intressant för våra medlemmar att läsa om nya tekniker och produkter. Jag följer själv nyhetsflödet på sidan. Sedan kan det ju vara en möjlighet att skapa nya affärskontakter.

När vi börjar närma oss slutet av intervjun är vi nyfikna på vad profilen gör när han inte brinner för bioenergifrågor.
- Som pendlare får man ju inte så mycket tid över, men jag försöker motionera och musicerar med familjen. Just nu tränar jag för mitt första Vasalopp som jag har blivit utmanad av min bror att köra.

Och i vanlig ordning, allra sist de obligatoriska kortfrågorna:

Villa eller lägenhet? Johan svarar: Parhus
Båt eller husvagn? Johan svarar: Både och
Brev eller E-post? Johan varar: E-post
Solsemester eller Alperna? Johan svarar: Ingetdera
Hund eller katt? Johan svarar: Hund
Lyssna eller dansa? Johan svarar: Lyssna
Vin eller öl? Johan svarar: Vin
Sveriges vackraste plats: Listerlandet i Blekinge

Länktips:
Svebio: www.svebio.se
PiR: www.pelletsindustrin.org
Pelletsbranschen: www.pelletsbranschen.se

Text och bild: Ulrik Hammarsträng

Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation